Neolitička revolucija i pojava novih gradova

Svojevrsna neolitička revolucija, odnosno silan napredak u životu naših predaka dogodio se na različitim mjestima u različito vrijeme. Novosti se pojavljuju prije što bliže idemo prema jugoistoku, Grčkoj i Maloj Aziji, tj. bliže žarištima – pokretačima društvenih tokova. Pod pojmom revolucije u neolitiku (8000-5000 g. pr. Krista) podrazumijeva se sađenje različitih žitarica, bobica i orašastih plodova, pripitomljavanje nekih životinja, odnosno ukratko – pojava sjedilačkog načina života.

Društva koja su razvila načine osiguravanja stalnih izvora hrane, bila su prva koja su razvila pismo, različite tehnologije te razvile sustav vladanja. To je dramatično promijenilo socijalne odnose i način interakcije te je dovelo do razvijanja  karakteristika civilizacije.

ruševine Jerihona

Razvoj prvih civilizacija usko je povezan s gradovima. Prvo su na povoljnim položajima, u dolinama velikih rijeka kao što je Eufrat i Tigris te Nil, nastajala naselja u kojima su se nastanjivali ljudi različitih vještina, što je učinilo takvo mjesto trgovačkim i obrtničkim centrom. Prva stalna naselja u povijesti bili su Jarmo u Iraku ili Jerihon u Izraelu. Ovo stalna podrazumijeva da su stanovnici takvog naselja naučili proizvoditi hranu na duži period, stoga nije bilo potrebe za stalnim seljenjem.

20120207-Lepsi_Hyks
Egipatski prikaz pripitomljavanja životinja

Poljoprivredni viškovi doveli su do potrebe organiziranja te radne snage na poljima, što je pak dovelo do društvenog ustroja u kojem neki upravljaju a nekima se upravlja.

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s