Pojava pisma

Učenjaci definiraju pisanje kao prvi primjeri tehnologije ili specijalizirano znanje. Razvoj pisma bilo je ključno u nastanku prvih civilizacija. Prva pisma su se najvjerojatnije razvija u Mezopotamiji, i to s ciljem zapisivanja ekonomskih, političkih, književnih i religijskih informacija, pritom koristeći nekoliko stotina znakova. Širenjem trgovine, stanovnici Mezopotamije dolazili su u kontakt s narodima koji su nastanjivali druga područja, a time se širilo i njihovo pismo. Prvotno se proširilo u zapadnu Aziju. Razvoj pisma značilo je jednostavno i učinkovito prenošenje informacija, kao i njihovo pohranjivanje.

Kako je sve veći broj ljudi postao pismen, tako su se donosili zakoni kojima se regulirao društveni red i mir.  Jedan od najranijih sačuvanih pisanih zakona bio je onaj kralja Hamurabija iz 1750 g. pr. Kr. Kako je sam rekao, cilj ovog zakonika bilo je osigurati pravdu, uništiti nepravdu i zlo te spriječiti jake da tlače slabije.  Kralj Hamurabi uspostavio je sudske procedure, regulirao je imovinska prava te je odredio dužnosti članova obitelji.

images

S današnjeg gledišta, taj zakonik čini se prilično strog, međutim, upravo je on bio temelj mnogih kasnijih zakonika diljem mediteranskog svijeta i jugozapadne Azije.

Danas se ovaj veličanstveni spomenik rane pismenosti i ranog prava čuva u Louvreu u Parizu. Moram se pohvaliti da sam ga imala prilike vidjeti. Neopisivo!

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s