Povijest knjige

Povijest knjige - prva tiskana knjiga

Kako i kada je nastala prva knjiga? Povijest knjige se može usko vezati za crteže i zapise koje su ljudi ostavljali na kori drveta ili zidovima pećina. Danas je to nešto drugačije. Svoje misli i ideje zapisujemo ili bolje rečeno tiskamo u knjige. Ovdje saznajte kako je tiskana prva knjiga.

Kada se spominje povijest knjige, važno je spomenuti da je prva tiskana knjiga zapravo Biblija. Johannees Gutenberg je izumitelj koji je napravio sistem za tiskanje pa je samim tim 1455. godine tiskao prvu knjigu, Bibliju. Prije nego je ovaj legendarni izumitelj kreirao stroj za tiskanje, knjige su se ručno prepisivale. Na koji način je tiskao knjige?

On je izlio pojedinačna slova, te ih složio u redove i stranice na jednoj glinenoj ploči. Nakon toga je kreirao i tijesak kako bi slova ostavljala otisak kada bi se pritisnula ravna ploča na papir. Ovaj izum je bio izuzetno važan jer su knjige do tada bile rijetko kome dostupne jer su bile prepisane u svega nekoliko primjeraka. Nakon što je Gutenberg izumio stroj za tiskanje, bilo je moguće tiskati čak 2.000 primjeraka knjige.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s