Antika- Grčka i Rim

Antika je širok povijesni pojam koji podrazumijeva dugačak period tokom kojeg su se formirale dvije velike i značajne civilizacije, koje su postale temelj današnjeg svijeta zbog niz razloga. Te dvije civilizacije su, naravno, Grčka i Rim.

Grčka je, znamo, kolijevka demokracije, zapadne filozofije i umjetnosti, a Rim je, iako uzurpator Grčke, nastavljač te tradicije. Službena godina početka grčke civilizacije je 776 pr. Kr. (prve Olimpijske igre), a rimske 753 pr. Kr. (osnivanje Rima). Kraj navedenih civilizacija označava jednu novu eru, točnije srednji vijek.

Sa Grčkom zapravo započinje i moderna historiografija. Za to je zaslužan Herodot, “otac povijesti”.

laocoon
Grčko kiparstvo

Grčka, ali i Rim kasnije, komunicirali su sa narodima tadašnjeg Mediterana, ali i šire, te su time automatski širili svoja znanja i utjecaj. Grčka je imala kolonije diljem Mediterana, međutim, kolonije su stvarane radi trgovine, dok je Rimljanima prvotni cilj bilo širenje svojeg teritorija i utjecaja. To im je savršeno uspijevalo, budući da su u to vrijeme bili najveće Carstvo koje se protezalo od današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva do Indije.

index

Poznato je da je Grčka prvotno bila podijeljena na niz manje ili više jakih gradova – država (polisi) koje su nerijetko i međusobno ratovale.

Rimsko Carstvo ili Republika je, s druge, strane bilo objedinjeno glavnim gradom Rimom.

Te dvije civilizacije i danas su prisutne u našem svakodnevnom životu, bilo kroz estetiku, pravo, filozofiju ili umjetnost.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s